August 10, 2020

DLT

Bouwen met DLT

Verschil tussen DLT & CLT

DLT is een nieuwere en vooralsnog minder bekende techniek dan CLT, oftewel kruislings gelamineerd hout. Bij CLT worden de verschillende planklagen middels lijmlagen kruislings met elkaar verbonden tot grote massieve panelen. DLT of Dowel Laminated Timber is een methode waarbij massief houten panelen worden geproduceerd door de verschillende planklagen kruislings met elkaar te verbinden met houten schroeven die de lagen bij elkaar houden. De planklagen bestaan uit vurenhouten planken die in een kruislings verband aan elkaar worden bevestigd met gebruikmaking van beukenhouten schroeven.

Constructie

De panelen die hiermee gemaakt worden kunnen worden ingezet als verdiepingsvloer of als wandpanelen en hebben als voordeel dat ze niet meer afgewerkt hoeven te worden. Het constructieve deel van de woning heeft daardoor meteen al de juiste eindafwerking waardoor er een hoop materiaal, arbeid en tijd bespaard wordt. Daarnaast kan de hele dragende constructie op deze wijze snel en efficiënt middels een droog montage proces worden opgebouwd in enkele dagen tijd.

Rondom het DLT-casco bouwt Woonovatie met aangepaste HSB (houtskelet) panelen de isolerende schil op. Deze HSB-panelen zijn ontwikkeld samen met onze partner Helwig Timmerfabriek uit Geleen.

Voor- & Nadelen

De voordelen van deze hybride bouwtechniek zijn legio: het toepassen van een massief houten constructie geeft de woning massa waardoor opwarming in de zomer net als met beton voor langere tijd wordt tegengegaan. De woning kan volgens het Woonovatie concept grotendeels prefab worden aangeleverd wat efficiëntie, snelheid en keuzevrijheid garandeert. Het materiaal is licht waardoor er minder zwaar materieel ingezet hoeft te worden, er is sprake van een droog montageproces en er wordt CO2 in de constructie opgeslagen.

Het systeem kent ook enkele nadelen. Zo wordt er relatief veel hout gebruikt in de panelen waardoor het een duurdere methode is dan bijvoorbeeld bouwen in HSB. Ook heeft hout bij een toepassing als verdiepingsvloer een slechtere akoestische isolatie.

Advies nodig of hulp bij de bouw van een project?

Neem gerust contact op of raadpleeg onze meest gestelde vragen om meer inzicht te krijgen in onze processen, werkwijze en diensten die wij voor jouw kunnen leveren.

Woonovatie logo
Nieuwstraat 25
5954 CJ Beesel
+31 628150053
[email protected]
Je inschrijving is voltooid!
Oeps! Iets is niet goed gegaan bij het inschrijven.