August 10, 2020

HSB

Bouwen met HSB

Samen met onze partner Helwig Timmerfabriek uit Geleen hebben we een HSB-concept ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van grote dragende prefab elementen. Deze worden ingezet om de ruwbouw van een woning mee op te bouwen. Met de keuze voor deze systematiek kan er zeer licht en met relatief weinig massief materiaal worden gebouwd. Er wordt immers gebruik gemaakt van een houten raamwerk dat wordt opgevuld met isolatiemateriaal en dat wordt afgesloten met een binnen- en buitenbeplating waarop elk soort afwerking kan worden bevestigd.

Voor- & nadelen

Deze bouwmethodiek heeft als voordelen dat er zeer snel en efficiënt gewerkt kan worden omdat het grootste deel van de productie fabrieksmatig plaatsvindt bij onze partner en waarbij er op locatie een grotendeels montageproces overblijft. Dit is een droogbouwproces waarbij de ruwbouw van een woning binnen enkele dagen opgetrokken kan worden waarna de woning wind- en waterdicht is. Een ander voordeel is dat de tussenwanden veelal geen dragende functie hebben waardoor een woning vrijelijk in te delen is. Maar misschien wel het belangrijkste voordeel is dat er met deze bouwmethodiek luchtdicht maar toch dampopen gebouwd kan worden. Hierdoor kan een woning als het ware ‘ademen’ wat zorgt voor een beter en gezonder binnenklimaat.

Deze techniek heeft ook nadelen. Door het ontbreken van massieve elementen in de constructie kan een woning sneller opwarmen. Het is dus van belang bij het ontwerpen om rekening te houden met bijvoorbeeld de situering van de woning ten opzichte van de zon en om aandacht te besteden aan goede zonwering en koeling. Een ander nadeel is de akoestische isolatie. Een houten verdiepingsvloer heeft een minder goede geluidsisolatie vergeleken met een traditionele betonnen verdiepingsvloer. Wel zijn hier allerlei oplossingen voor in de markt.

Kijk op de site van onze partner voor meer informatie https://www.helwig.nl

Advies nodig of hulp bij de bouw van een project?

Neem gerust contact op of raadpleeg onze meest gestelde vragen om meer inzicht te krijgen in onze processen, werkwijze en diensten die wij voor jouw kunnen leveren.

Woonovatie logo
Nieuwstraat 25
5954 CJ Beesel
+31 628150053
info@woonovatie.nl
Je inschrijving is voltooid!
Oeps! Iets is niet goed gegaan bij het inschrijven.